Activiteitenverslag 2016

Page
Menu
News
FR
U bent hier:   Home > Events > Mei
FR

Mei


Gewelddadige aanval op hoofdcommissaris Pierre Vandersmissen


In de marge van de nationale betoging van 24 mei 2016 werd hoofdcommissaris Pierre Vandersmissen, directeur van onze dienst interventies en operationele steun, het slachtoffer van een ongeziene daad van zinloos geweld van een betoger.

De beelden zijn in alle media te zien geweest: hoofdcommissaris Vandersmissen, met bebloed gezicht, bewegingloos op grond liggend na een zware slag op het hoofd. Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht en kreeg er 24 hechtingen

Dit dramatische fait divers dat makkelijk een dodelijke afloop had kunnen kennen, herinnert ons aan een droeve realiteit: de toenemende agressie waaraan onze politiemensen blootstaan. In Brussel worden de ordediensten naar schatting minstens viermaal per dag slachtoffer van agressie.


Onze zone houdt voor de eerste maal een stand tijdens The Belgian Pride te Brussel

lgbtqi

In 2016 hield de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene, in samenwerking met de Rainbow Cops, voor de eerste maal een stand op de Gay Pride.

Het was niet alleen onze bedoeling om aan te tonen dat ons politiekorps de waarden tolerantie, uitwisseling van gedachten en openheid van geest van de Pride deelt, maar ook dat het politieambt vanzelfsprekend open staat voor elke bekwame kandidaat, zonder discriminatie op basis van seksuele voorkeur en dat ons korps zich engageert om homofobie te vervolgen.

Hoewel het aantal klachten redelijk stabiel blijft, is het moeilijk om een beeld te krijgen van het eigenlijke aantal aanrandingen tegen LGBTQI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersexual) omdat slachtoffers vaak geen klacht durven indienen of het homofobe karakter van de aanval niet vermelden.

Het is al enkele jaren mogelijk om klacht in te dienen voor feiten van homofobie, maar het homofobe karakter moet spontaan worden vermeld. De verbalisant mag namelijk niet vragen naar de seksuele geaardheid, zelfs niet wanneer hij een verband met het misdrijf vermoedt.

We raden iedereen die slachtoffer is van homofobie om klacht in te dienen bij de politiediensten. De identificatie en registratie van feiten van discriminatie en geweld gerelateerd aan de sexuele geaardheid of genderidentiteit is cruciaal.

Het adres van onze LGBTQI-referentiepersoon is zp.polbru.lgbtfocus@police.be

In de loop van 2016

Mei

www.polbru.be | Login