Activiteitenverslag 2016

Page
Menu
News
FR
U bent hier:   Home > Events > Januari
FR

Januari


Opleiding van de Brusselse jongeren ter voorbereiding op het politieberoep

De politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene neemt met veel plezier aan dit pilootproject ter voorbereiding van Brusselse jongeren op de selectieproeven van politie-inspecteur. Dit project werd opgestart door de Stad Brussel in samenwerking met het “Institut Arts et Métiers”, de dienst rekrutering van de federale politie en de Gewestelijke en Intercommunale Politieschool (GIP).

Deze voorbereidende opleiding beoogt een hoger slaagpercentage van de Brusselse kandidaten voor de selectieproeven om politie-inspecteur te worden. De cijfers van de Brusselse kandidaten liggen lager dan de andere regio’s van het land. Deze bestaat uit drie modules, namelijk “Kennismaking met het politieberoep”, “Zelfkennis in het kader van het beroep van politie-inspecteur” en tenslotte “Voorbereiding van de psychotechnische proeven en de Franse taalkennis in het kader van de uitoefening van het politieberoep”.

Er werd een interne oproep gelanceerd voor kandidaten met een goede terreinkennis, een nuttige ervaring, een onberispelijke staat van dienst en een aanzienlijke motivatie gelanceerd. Deze inspecteuropleiders staan in voor de module “Kennismaking met het politieberoep” van de leerlingen die binnenkort wel eens nieuwe collega’s zouden kunnen worden. Enkele van deze inspecteurs beschikten reeds over een brevet “lesgever” en enkele anderen volgden een opleiding van 30 uren op de GIP.

Omkaderd door een pedagogische ploeg van de school “Cours industriels” van de Stad Brussel hebben deze inspecteurs het volledige opleidingsprogramma van zes weken van A tot Z uitgewerkt. Zij geven wekelijks drie uur les over het wettelijke en deontologische kader inherent aan de rechten en plichten van een politieambtenaar. Ook de voorbereiding op de sportieve proeven komt aan bod en zelfs de simulatie van een interactief selectiegesprek wordt aangehaald. Kortom, alle facetten van het politieberoep komen aan bod.

Gezien het succes werd dit project verlengd voor een tweede keer naar semester 2016.


Ontmanteling van een netwerk van verzekeringsfraudeurs

Op 21 januari heeft onze politiezone 27 mensen aangehouden op verdenking van bendevorming en oplichting. Vanaf april 2015 steeg het aantal klachten voor diefstallen met geweld van smartphones en tabletcomputers in Elsene en de lokale recherche opende een gerechtelijk onderzoek. Daaruit bleek dat minstens 89 gemelde aanrandingen verzonnen waren met als enig doel de verzekering op te lichten.

De zogenaamde slachtoffers kregen dan, het proces-verbaal van hun pseudo-aanranding en een vervalst kasticket in de hand, in elektronicawinkels de prijs van het toestel dat verzekerd was tegen diefstal terugbetaald. Deze succesvolle operatie is de vrucht van een efficiënte samenwerking tussen verschillende interne diensten.


Inbeslagname van 357 flessen sterke drank

Op de avond van zaterdag 23 januari heeft onze dienst administratieve politie, gespecialiseerd in de controle van horecazaken, enkele discotheken, bars en een nachtwinkel bezocht. In totaal werden niet minder dan 357 flessen sterke drank in beslag genomen en een twintigtal pv’s voor zwartwerk opgesteld.

De diensten Stedenbouw van de Stad Brussel, de regionale arbeidsinspectie, de sociale inspectie, financiën en de RVA werkten mee aan deze multidisciplinaire controleactie.

In de loop van 2016

Mei

www.polbru.be | Login