Activiteitenverslag 2016

Page
Menu
News
FR
U bent hier:   Home > Afscheid van een geliefde korpschef > Dankwoord
FR

Dankwoord


31 december luidde het einde van een 36-jaar lange politiecarrière in waarvan 8 jaar aan het hoofd van het korps Brussel HOOFDSTAD Elsene. Het schitterende vuurwerk in Melbourne, gevolgd door Brussel en waarom niet op Times Square werd eigenlijk speciaal voor de start van pensioen werd afgestoken. 

Alle gekheid op een stokje, ik ben een man die niet van achterom kijken houdt, maar ik wou toch afscheid nemen zoals het hoort. Door mijn naaste medewerkers te bedanken voor hun niet aflatende steun, meerdere externe partners voor hun waardevolle samenwerking, maar vooral het voltallige personeel - van wat altijd mijn politiekorps zal blijven - voor hun inzet doorheen de vele jaren en uitdagingen. Met name 2016 was een bijzonder moeilijk en veeleisend jaar voor ons allemaal.

Van mijn professionele loopbaan onthoud ik enkele lessen die van onschatbare waarde zijn. In feite kunnen een politiekorps vergelijken met een bijenkorf want iedereen vervult zijn of haar taak, stuk voor stuk van essentieel belang voor globale werking. Van bodem naar top van de hiërarchie en van top naar bodem, iedereen verdient evenveel respect en waardering. Een gebouw dat geen solide basis heeft is ten dode opgeschreven.

Als korpschef had ik al snel begrepen dat het onmogelijk is om alleen beslissingen te nemen. Daarom heb ik me omringd door een bekwaam team, dat werkbereid is en uitstekend advies geeft. Naast me goed laten omringen, heb ik er tevens voor gezorgd dat alle hierachische niveaus verantwoording moeten afleggen. Alle disfuncties moeten opgemerkt worden en er moet vooral een gepaste oplossing voor gevonden worden want dat is de essentie van onze missie, altijd ons best doen, maar vooral beter doen. Er moet aan mensen de mogelijkheid gegeven worden om te doen wat ze goed doen en hen inspireren om het nodige te doen om  vooruit te komen.

Ik ben altijd gevoelig geweest aan het imago van onze politiezone en ik zal dat trouwens altijd blijven. Ik heb altijd geprobeerd om een correcte, rechtvaardige en nauwgezette man, politieman en leider te zijn en ik verwacht dezelfde kwaliteiten van iedereen. We hebben een moeilijk beroep die steeds complexer wordt doorheen de jaren en de gebeurtenissen. Ik ben altijd van mening geweest dat één van de voornaamste taken van een korpschef is om zijn “mannen” te ondersteunen (dit moet je wel in de ruime zin van het woord begrijpen want meer dan% van ons personeel is een vrouw). Hen juridisch ondersteunen na een agressie of aanval – deze keren trouwens te vaak terug – maar hen ook ondersteunen door hen de juiste materiële of informaticamiddelen te verschaffen die nodig zijn voor de goede uitoefening van hun taken.

De invoering van continue opleidingen voor het personeel en de beschikbaarheid voor de bevolking waren twee kernpunten van mijn mandaat. Het is niet voor niets dat we het motto hebben gekozen "Kennen en beschermen". In de afgelopen jaren hebben we ook geïnvesteerd in een betere onthaal van burgers – een basisfunctionaliteit van elke lokale politie – door hiervoor o.a. speciaal opgeleid personeel te gebruiken.

Mijn carrière eindigt met een zwart jaar dat niemand van ons ooit nog zal vergeten, vooral de aanslagen van 22 maart zullen me bijblijven. Naast de onschuldige slachtoffers, hun familie en verwanten, honderden mensen die fysiek gewond geraakt zijn op deze gruwelijke bestaan ook honderden anderen waarvan de wonden minder zichtbaar zijn. Ik denk natuurlijk aan de directe en indirecte getuigen van Brussel Airport en Maalbeek, maar ook aan de hulp- en veiligheidsdiensten die er tussenkwamen.

Zoals u zich kunt voorstellen, is dit niet de perfecte jaar om een carrière te beëindigen, maar toch ben ik ben blij dat mijn loopbaan eindigt in dit korps. Een korps dat voor mij altijd het grootste zal blijven, het belangrijkst en mooiste politiekorps van allemaal.

 

Guido Van Wymersch

In de loop van 2016

Mei

www.polbru.be | Login